Gyvenimas Gerėja Su Sūriais

Gyvenimas gerėja su sūriais

Kodėl sūris geltonas, o pienas baltas?

Britų mokslininkai išsiaiškino, kad už gelsvą, „sviestinę“ sūrio spalvą atsakingas yra beta-karotinas.

Neseniai Britanijos sūrio taryba (British Cheese Board) ,atliko populiariausio Britanijos sūrio čederio garbei, tyrimą.Konkurso būdu,iš penkių pretendentų- keturi pasižymėjo gražiu atspalviu.

information_items_14668

Tačiau  kodėl  gi  sūris  geltonas, jei  pienas  baltas?  Šį  klausimą  rimtai  išstudijavo  britų  mokslininkai.  Kaip  paaiškėjo, už  natūralią  gelsvą  sūrio  spalvą  atsakingas  beta-karotinas.  Beta-karotinas – tai tirpus  riebaluose geltonos  spalvos  pigmentas,   jo  yra  žolės  sudėtyje.  Karvė  kramto  žolę,  beta-karotinas  nusėda  skrandyje  ir  patenką į riebalų  atsargas,  kartu  ir į pieno  riebalus. Tačiau,  membranų, kuriomis  apgaubtos  pieno  riebalų  ląstelės, baltymai  slepia  tikrąją  beta-karotino  spalvą – jie  atspindi  jo  geltonumą  ir  tokiu  būdu  pienas  lieka  malonios  matinės  baltos  spalvos.  Sūrio  gamybos  procese  šis  pigmentas  prasiveržia  į  paviršių.  Fermentacijos  metu  pienas  keičia  struktūrą  ir membrane  neblokuoja  beta-karotino  pigmento,  todėl  sūris  geltonuoja.  Pagal  sūrio  spalvą  specialistai  nesunkiai  nustato,  kokio  riebumo  pienas  buvo  naudotas  jo  gamybai.   Ir  netgi  kada  buvo  primelžtas  pienas.  Vasarą,  kai  žolės  sultingos  ir  jų  sudėtyje  daug  beta-karotino,  sūrio  spalva  gaunasi  gilesnė  I  rnatūralesnė.  Mokslininkų  nuomone,  būtent  tokia  auksinė,  riebi  vasaros  ir  gausos  spalva,  patraukli  sūrio  pirkėjams.

Rūgštesnių  sūrių,  tokių  kaip  varškė  ir  feta, rūgimas  ne toks  intensyvus.  Jie  išlaiko  tamprią  baltymų  struktūrą  ir  lieka  pieniškos  spalvos.  O kai  kurių  gyvulių  (ožkų, buivolų)  pieno  riebaluose  beta-karotinas  virsta  bespalviu  vitamin  A,    ir  sūris  iš  tokio  pieno  lieka  baltas.

Ši  geltono  sūrio  mįslė  buvo  įminta. Tačiau  mokslininkams  iškilo  naujas  klausimas –  kodėl  sūris  buna  ne  tik  geltonas,  bet  ir  oranžinis?  Atsakymas  paaiškėjo  greitai  –  tai  anatas.  Geltonai – rausvas  maistini  sdažiklis  gaunamas  iš  dažinės  urlijos  (BixaOrellana)  sėklų.  Šis  tropinis  medis  auga  Ispanijoje,  Lotynų  Amerikos  šalyse  ir  pietinese  JAV  valstijose.  Jo  vaisiai (diametras apie 3mm)  ir  tapo  vienu  pirmųjų  populiariausiu  pieno  produkcijos  dažikliu. JAV  jis  naudojamas  seniai,  siekiant  suteikti  sviestui  ir  margarinui  “skanesnį”  atspalvį.

annatto2

Dar  16  amžiuje,  gudrūs  anglų  fermeriai  pradėjo  eksperimentuoti  su  sūriu  spalvų  gama.  Jie  pastebėjo,  kad  kuo  sūris  geltonesnis,  tuo  mieliau  jis  perkamas.  Iš  pradžių  sūriai  buvo  dažomi  morkų  sultimis.

BixaorellanaLipstickTree71

Antroje  19  amžiaus  pusėje  dažinė  urilija  pasiekė  Europą  ir  sūrių  dažymas  tapo  standartine  procedūra.  Dabar  bet  kokios  spalvos  intensyvumo  sūrį  galima  pagaminti  bet  kuriuo  metų  laiku.

Be  dažinės  urilijos  neatsirastų  tokios  populiarios  anglų  sūrio  rūšys,  kaip  Leicester  ir  Red Cheshire.

O  dar  šis  tyrimas  atskleidė,  kad  nuo  16  amžiaus  pirkėjų  skonis  mažai  tepasikeitė:  anglų  parduotuvėse  populiariausias  yra  sodrios  oranžinės  spalvos  čederis.  Vartotojai  pripažįsta  jį  patraukliausia  ir  geriausia  sūrio  rūšimi.

1 komentaras

--
  1. Janina

    Ankstyvą sekmadienio rytą per radijo \“Svoboda\“ klausiau laidą apie ??? (p. Irinos šeimos verslą, o gal ožkytes, o gal pagrindinė žinutė buvo apie Žmones). Tada jau teko griebtis Interneto paslaugų – smalsu buvo sužinoti daugiau. Va, ir sužinojau dar daugiau įdomaus. Ačiū, smagu, kad \“mūsyse\“ yra tokių žmonių, iš kurių sklinda tiek gražių jausmų.
    Beje, nepamėgau ožkų pieno produktų, bet matyt neužtaikiau ant \“savojo\“, nors žinau apie naudingumą organizmui. Ir dar klausimuks – ar nesukeisti nuorodos ženkliukai ant žemėlapio – kur ūkininkų turgelis ir kur ūkis?
    Draugingai,
    Janina

    Janina 20 rugsėjo 2015, 10:02

Parašyti komentarą

--

Parduotuvė testuojama - užsakymai laikinai vykdomi telefonu +370 603 46442